Rezavor mevalar xosiyati

Hozir olcha, qorag‘at, xo‘jag‘at (malina), yer tut, chernika kabi rezavor mevalar ayni pishgan palla. Bu kabi rezavor mevalar tabiat yaratgan eng foydali ne’matdir. Ularda turli biologik faol moddalar ko‘p va tig‘iz. Foydasiz moddalar esa, deyarli yo‘q hisobi. Shuning uchun bu davomi…

Bo‘g‘imlarga shifoli besh mahsulot

Evropa ortopediya assotsiatsiyasi mutaxassislari yoz mavsumida bo‘g‘imlar uchun foydali beshta mahsulotni iste’mol qilishni tavsiya etdi. 1. Chuchuk qalampir. Uning tarkibida tog‘ay (kemirchak)ni oziqlantiruvchi mayda tomirlar faolligini oshiradigan askorbin va boshqa kislotalar juda ko‘p. 2. Yangi sarimsoq va yovvoyi sarimsoqpiyoz — davomi…

Mutolaa — shifo vositasi

Mumtoz adiblardan biri kitobni ko‘ngil malhami, deya ta’riflagan edi. Yaqinda shifokorlar kitob mutolaasi juda foydali muolaja ekanini ham isbotlashdi. Hatto ayrim shifoxonalarda biblioterapiya bilan davolash usuli joriy etildi. Xo‘sh, qanday kitoblar sog‘ayishga yordam beradi? Liverpul universiteti olimlari tajribaga jalb etilgan davomi…

Nuh to‘foni jumbog‘i

Muqaddas kitoblar orqali Nuh payg‘ambar davrida yer yuzini suv bosgani xususida o‘qiganmiz. Endilikda olimlar bu ­mislsiz to‘fon haqiqatda ham yuz berganini ilmiy jihatdan isbotlashga harakat qilishmoqda. Jahon ummonlaridan minglab kilometr olislarda dengiznikidek sho‘r suvli ko‘llarning mavjudligi Nuh to‘foni qoldiqlari sifatida davomi…

Yalpizning xosiyati

Yalpiz tabiatda madaniy va yovvoyi holda o‘sadi. Uning bir necha turi taomlarga qo‘shiladi. Bular: qalampir yalpiz, limon yalpiz, jimjima bargli yalpiz va hokazo. Ular ko‘p yillik dorivor giyoh sanalib, ochiq dalada, qishda esa xonalarda ham o‘stiriladi. Tuvakka ekilsa, bahorda ayvonga davomi…

Jahon adiblari hayotidan

Lorka va Samarqand Ispan shoiri Garsia Lorka qadimiy andalus xalq qo‘shiqlari ohangida she’rlar yozib, jahonga mashhur bo‘lgan va o‘z ijodida Sharqu G‘arb adabiy an’analarini uyg‘unlashtirgan ijodkordir. “Kante Xondo — andalusiya qo‘shiqlari” maqolasida Lorka ushbu noyob she’riy ohanglar hind xalq og‘zaki davomi…

Eng parhezbop mahsulot

Evropa parhezshunoslar assotsiatsiyasi tomonidan shu yil bahorda e’lon qilingan ma’lumotda quyon go‘shti eng parhezbop mahsulot sifatida tilga olingan. Ma’lum bo‘lishicha, odam organizmi quyon go‘shtini juda yaxshi hazm qilarkan. Unda allergiya qo‘zg‘ovchi unsurlar, masalan, parranda go‘shtiga nisbatan ham juda kam bo‘larkan. davomi…

Magniy yetishmaganda…

Inson organizmda magniy yetishmasa ishtaha yo‘qolib, tana harorati pasayadi, ruhiy siqilish, asabiylik hamda tomirlar tortishishi ro‘y beradi. Bu mikroelementning kamligi, ayni chog‘da, uyqusizlik, bosh og‘rig‘i, qorin damlashi, erta qartayish, kamqonlik va asab bilan bog‘liq muammolarga ham sabab bo‘ladi. Magniyning yetishmasligi davomi…

Zanjabilning shifosi

Buyuk hakim Abu Ali ibn Sino “Tib qonunlari” asarida ko‘plab xastaliklarni davolashda qo‘llanadigan malhamlarni tayyorlashda ular tarkibiga zanjabil qo‘shish lozim, deb yozgan. Zanjabilsimonlar oilasiga mansub bu ko‘p yillik o‘simlikning vatani Janubiy Osiyo bo‘lib, hozir Xitoy va Hindiston, Indoneziya va Avstraliya, davomi…

Ko‘klamgi toliqishning shifosi

Bahor oxirlab, quyosh o‘tkir nurlarini socha boshlashi bilan odamlarning kayfiyati ko‘tariladi. Biroq bu pallada organizmda darmondorilar taqchilligi bois, odamni uyqu bosib, darmonsizlik sezilishi ham mumkin. Yilning ayni shu mavsumida tetik va bardam bo‘lish uchun qanday ovqatlangan ­ma’qul? Parhezshunos olim V.Konishevning davomi…

Maqolalar mundarijasi