Ibrohim Haqqul, Nodirxon Hasan. Ahmad Yassaviyning “Devoni hikmat”i va yangi topilgan namunalar

Xoja Ahmad Yassaviyning “Devoni hikmat”i dunyoga kelishi bilan turkiy xalqlar o‘zining mustaqil tariqat kitobiga, tom ma’nosi ila Ma’rifat, Haqiqat, Ruhoniyat qomusiga sohib millat o‘laroq e’tirof etilgan. Ahmad Yassaviydan keyingi turkiy xalqlarning tarixi – ma’naviy-axloqiy hayotda yangi yo‘nalish, yangi ilohiy nuqtai davomi…

Eng qimmat tovar, eng qudratli kuch, eng qulay qurol

Qachonlardir ilohiy ma’no kasb etgan so‘z, uning qudrati bugungi kunga kelib, dunyo taqdirini hal qilishda eng asosiy rol o‘ynaydigan kuchli vosita maqomiga ko‘tarildi. Fan-texnika inqilobidan keyin kommunikatsion texnologiyalar hamda axborot infratuzilmalarining katta tezlikdagi taraqqiyoti, xususan, televidenie va internetning paydo bo‘lishi davomi…

Hamidjon Homidiy. Dunyoni lol etgan Mavlono

Dunyo epik she’riyatining gultojlaridan biri «Masnavii ma’naviy» mingdan ziyod ana shunday ibratomuz hikoyatlar majmuasi bo‘lib, 25 ming baytdan iborat. Uning muallifi buyuk mutafakkir, faylasuf shoir Jaloliddin Rumiy yoki Mavlaviy Rumiydir. Bo‘lajak san’atkor Jaloliddin 1207 yili Balxda ziyoli oilasida tug‘iladi. Uning davomi…

Buyuk ximik olimlar hayotidan

Dastavval, kimyo so‘zining qanday ma’noni anglatishi borasidagi farazlar to‘g‘risida ma’lumot beraylik. Birinchi faraz, «Xem» – qora degani bo‘lib, qadimiy Misr nomidan kelib chiqqan. Keyingilari «Xyumo» (grekcha) «kuyish», «suyultirish» degani;«Ximevis» – «aralashtirish»; «Kim» (xitoycha) – «oltin»; Niderlandiyalik olim U.V. Xelmont nomi davomi…

Sintetik odamlar yoxud ortiqcha semizlik muammosi

Dunyoning 72 foiz aholisi to‘yib ovqat yemaslikdan aziyat chekayotgan bir paytda taraqqiy etgan g‘arbiy yarimshar ahli semirishni global muammolar sirasiga kiritmoqda. Agar muammo tez orada hal etilmasa, g‘arb yarim asrdan so‘ng asosiy ishchi kuchidan ayriladi. Ma’lumotlarga qaraganda, AQSh byudjetidan sog‘liqni davomi…

Sutchoy saratonga olib keladimi?

Nemis olimlarining choy ustida amalga oshirgan yangi tadqiqotlari «choyxo‘r» britaniyaliklarda katta xavotir uyg‘otmoqda. Olimlar choy bilan solishtirish maqsadida qator ichimliklarni ham sinovdan o‘tkazganlar, ularning kishilarga ta’sirini o‘rganganlar. Ularning izlanishlari choy haqida ilgari e’lon qilingan xulosalarni yana bir marta tasdiqladi, biroq davomi…

Evrooshqozon kasalligi tarixi

Oshqozon va o‘n ikki barmoq ichak kasalliklariga sabab bo‘ladigan xavf­li bakteriyalar Yevropaga bundan o‘n ming yillar avvalgi insonlarning ko‘chishi paytida o‘tgan. O‘z izlanishlari natijasini eng yirik ilmiy nashrlardan biri Nature jurnalida chop etgan nemis va ingliz olimlari shunday xulosaga kelganlar. davomi…

Qaydasan, asalim?

Asal yeb turinglar, zero u ming dardga davodir.(Hadisdan) Tabiiyki, Asalni bilasiz. Bir necha bor izlagan bo‘lsa­ngiz ham kerak. O‘shanda uni topganmisiz-yo‘qmi, bu bizga noayon. Topganingiz ham toza asal bo‘lganmi-yo‘qmi, bundan ham bexabarmiz. Oxirgi yillarda “ASAL” deyilsa, shubha bilan qarash urfga davomi…

Tandir to‘lib yopildi non…

Non eng ko‘p iste’mol qilinadigan ozuqa hisoblanib, tarkibiga ovqat tolalari, foydali qo‘shimchalar qo‘shish sog‘liqqa yaxshi ta’sir qiladi. Foydali qo‘shimchalardan bug‘doy kepagi va yormasi, metil tsellyuloza, qora un kabilar muhim ahamiyatga molikdir. Ularning nondagi mikdori 45% tashkil qilishi maqsadga muvofiq. Shifobaxsh davomi…