Gullar kechasi uxlaydimi?

Gullar, albatta, ko‘zlarini yummaydi, mushaklari charchamaydi, ammo ular ham biz kabi dam olishi zarur. Ular ham tunda uxlashadi. Kun bo‘yi quyosh nurlaridan oziq olib, o‘sadi. Quyosh bo‘lmasa, tunda o‘simliklarda hech qanday jarayon yuz bermaydi. Ular «ishlamaydi» va kunni kutib uxlaydi.

Yangi gul qanday o‘sadi?

Har bir tirik organizm o‘zini takror yaratadi. Gullarda bu jarayon quyidagicha kechadi. Har bir gul to‘rt asosiy qismdan iborat. Avvalo, bu kosachabargdan tashkil topgan yashil tashqi gulkosadir. Kosachabargning ichida gultoj bo‘ladi. Gultojning ichida esa urug‘ni tarkib toptiradigan a’zolar joylashadi. Gulning davomi…

Yirtqich o‘simliklar o‘z o‘ljalarini qay tariqa yelimlab qo‘yadi?

Shimol o‘lkalarida, botqoqliklarda, torf va mox bosgan maydonlarda muxolovkaga yaqin urug‘dosh — rosyanka o‘sadi. Uning asosiy maqsadi — o‘ljasini yelimlab qo‘yish. Rosyanka sirtdan muxolovkaga o‘xshaydi, ammo uning tikanlari yo‘q, och-qizil tukchalarida yopishqoq suyuq tomchilari yaltirab turadi. Chanqog‘ini bostirmoqchi bo‘lgan hasharotlarni davomi…

«Shunchaki kutib turuvchi» yirtqich o‘simliklar nima?

Bu sira o‘simliklar orasida Amerika sarratseni anchagina mashhurdir. Kanadada keng tarqalgan bu o‘simlikni askar krujkasi, shayton botinkasi, ovchi burg‘usi, kuvacha o‘simlik deb ham atashadi. Uning keyingi nomi juda mos tushgan, chunki yalang‘och poyasi atrofida katta bo‘lib ochiladigan qizil gul rostakamiga davomi…

Paprika nima?

Haqiqiy qalampir ilmiy nomi Piper Nigrum o‘simlikdan olinadi. Ammo garmdorining boshqa ko‘pgina turlari turli oilalarga mansub o‘simliklardan olinadi. Masalan, qizil qo‘zoqli qalampir bor. Ular qo‘zoqlilar turiga mansub. Shuningdek, kayen va tabasko garmdorilari ham mavjud. Garmdorining yana bir turi pimiyentosni yog‘da davomi…

Turli-tuman ziravorlar qayerdan olinadi?

Tabiatda turli-tuman o‘t o‘simliklar bor. Shuning uchun ularning aksariyati tibbiyotda va atir-upa ishlab chiqarishda qo‘llanayotganidan ajablanmasa ham bo‘ladi. O‘t-o‘lanlar keng qo‘llaniladigan yana bir soha kulinariyadir. Hammaga ma’lumki, qiyomiga yetmay pishirilgan taomni ham turli xil ziravorlarni qo‘shish bilan tansiq ne’matga aylantirib davomi…