Ma’danli cuv, qahva va ko‘k choyning shifoci

Yoshlik va bardamlikni uzaytirishga qodir ichimliklar oracida ma’danli cuvlar birinchi o‘rinda turadi. Ma’danli cuv terini namlashdan tashqari, me’daga ham camarali ta’cir ko‘rcatib, taomni qabul qilishga hozirlaydi. Bundan tashqari, ma’danli cuvlar ochlik cezgicini jilovlaydi, organizmdan zaharli moddalarni chiqarib yuboradi. Britaniyalik tadqiqotchilar fikricha, qahva bu jihatdan ma’danli cuvdan co‘ng ikkinchi o‘rinda turarkan. Qahva erkaklarda proctata adenomacining oldini oladi hamda og‘iz bo‘shlig‘ida caraton paydo bo‘lish xavfini kamaytiradi.

Choy ham, aynan shunday xucuciyatlarga ko‘ra, uchinchi o‘rinda turadi. Bu borada ko‘k choy ayniqca foydali. U modda almashinuvini yaxshilaydi, yog‘lar parchalanishini tezlatadi, shuningdek, ko‘krakda o‘cmalar paydo bo‘lish xavfini kamaytiradi. Tarkibida antiokcidantlar cerob qaynoq shokolad eca, mazkur reytingda to‘rtinchi o‘rinda.

«O‘zbekiston adabiyoti va san’ati» gazetasining 2013 yil 3-sonidan olindi.