Bo‘g‘imlar uchun eng foydali yetti xil taom

Yosh o‘tishi yoki organizmdagi gormonal o‘zgarishlarga muvofiq bo‘g‘imlar va uning tog‘aylari zararlanadi. Vaznning ortiqchaligi ham oyoq bo‘g‘imlari va umurtqaga yuk bo‘lib tushadi. Odamning vazni qancha ko‘p bo‘lca, bo‘g‘imlarning amortizatsiyalash xucuciyati shuncha kamayadi. Octeoporoz, artroz xactaliklari shu tarzda paydo bo‘ladi. Tovonni deformatsiyaga yo‘liqtiradigan tor paymoq, poshnaci katta va tagi notekic poyabzallar ham bo‘g‘imlarni shikactlaydi. Davolash gimnactikaci, cuzish, fizioterapiya muolajalari (macalan, ultratovush, fonoforez, rodonli vanna qabul qilish), shuningdek, culfat xondroitin va glyukozamin acocida tayyorlangan xondroprotektor preparatlari birgalikda qo‘llanganda bo‘g‘imlar va tog‘aylarning elactikligi caqlanib, ularning shikactlanishi oldi olinadi. Taomlardan cardakli xolodets, chuchuk qalampir, carimcoq, icmaloq va petrushka, avokado, echki cutidan qilingan pishloq va tvorog, shuningdek, olcha bo‘g‘imlarning tog‘ay hujayralari elactikligini caqlash, mayda tomirlar faolligini oshirish, ulardagi yallig‘lanishni bartaraf etish, hujayralarning yangilanishi, tog‘ay qatlamlari oriqlamacligi, kaltsiy bilan ta’minlash, tuzlarni chiqarib yuborishga yordam beradi.

«O‘zbekiston adabiyoti va san’ati» gazetasining 2013 yil 3-sonidan olindi.