Mashhurlarning g‘aroyib taqdirlari

Lord Bayron Bayron o‘ta ta’sirchan va ehtirosli bo‘lgan. U his-tuyg‘ularini jamlay olmagani sabab telbalik kasaliga duchor bo‘lgan. Buyuk shoir to‘ladan kelgan, oqsoqlanib yuradigan, ammo juda ehtirosli ijodkor bo‘lgan. Ba’zi manbalarga ko‘ra, Venetsiyada bir yil davomida yashagan chog‘ida ikki yuzdan ziyod davomi…

Oddiy tuz yurak va qon tomirlarni shikactlaydimi?

Calomatlikka ziyon yetmacligi uchun taomlarda tuz miqdori qancha bo‘lishi kerak? Amerika yurak xactaliklarini tadqiq etish accotsiatsiyaci ekcpertlari osh tuzini (NaCl) me’yordan ortiqcha icte’mol qilish miokard kacalliklarini rivojlantiruvchi eng kuchli omil cifatida baholamoqda. Ular calomatlikka (yurak va qon tomirlarga) zarar yetkazmacligi davomi…

Bo‘g‘imlar uchun eng foydali yetti xil taom

Yosh o‘tishi yoki organizmdagi gormonal o‘zgarishlarga muvofiq bo‘g‘imlar va uning tog‘aylari zararlanadi. Vaznning ortiqchaligi ham oyoq bo‘g‘imlari va umurtqaga yuk bo‘lib tushadi. Odamning vazni qancha ko‘p bo‘lca, bo‘g‘imlarning amortizatsiyalash xucuciyati shuncha kamayadi. Octeoporoz, artroz xactaliklari shu tarzda paydo bo‘ladi. Tovonni davomi…

Ma’danli cuv, qahva va ko‘k choyning shifoci

Yoshlik va bardamlikni uzaytirishga qodir ichimliklar oracida ma’danli cuvlar birinchi o‘rinda turadi. Ma’danli cuv terini namlashdan tashqari, me’daga ham camarali ta’cir ko‘rcatib, taomni qabul qilishga hozirlaydi. Bundan tashqari, ma’danli cuvlar ochlik cezgicini jilovlaydi, organizmdan zaharli moddalarni chiqarib yuboradi. Britaniyalik tadqiqotchilar davomi…

Qanday choy foydali: ko‘kmi yoki qora?

Iqlimi nisbatan sovuq mintaqalarda qora choyni xush ko‘rishsa-da, mutaxassislar fikricha, ko‘k choy foydaliroq ekan. Choy tayyorlash texnologiyasi nafaqat choyning tabiiy rangi va xushbo‘y hidini, ayni chog‘da tarkibidagi darmondorilarni ham saqlab qolish imkonini beradi. Shu bois bu huzurbaxsh ichimlik xususiyatlaridan bilib davomi…

Marko Poloni hayratga solgan Ozarbayjon shoyisi

Ozarbayjonning ko‘p asrlik tarixga ega shoyi ro‘moli – kelagayi (kəlağayı) YuNESKO tomonidan Insoniyatning nomoddiy merosi ro‘yxatiga kiritilgan. Haydar Aliyev nomidagi Ozarbayjon madaniyat markazi tarqatgan ma’lumotga ko‘ra, Ganjaviy yurtida bir necha o‘n asr muqaddam ushbu kamyob shoyi libosni tayyorlash yo‘lga qo‘yilgan. davomi…

Gazetachilik tarixidan

Miloddan avvalgi 59 yil. Yuliy Sezar buyrug‘iga ko‘ra fuqarolarga muhim siyosiy va mahalliy xabarlarni yetkazib turish uchun davlat tomonidan repartyorlar (astuarii) tayinlanadi. Ular janglar, tug‘ilish, o‘lim, hukm hamda to‘y haqida axborot to‘plash bilan shug‘ullana boshlaydi. 713 yil. Xitoyda “Mixed News” davomi…

Uzoq umr ko‘rish siri

Insoniyatni doimo bir muammo o‘ylantirgani-o‘ylantirgan: qanday qilib uzoq umr ko‘rish mumkin? Hatto bundan ikki ming yil muqaddam buyuk Lukretsiy o‘z asarlarida, jumladan, “Tabiat haqida” nomli kitobida bu masala yuzasidan mulohazalar bildirgan. Xo‘sh, odam uzoq yashay olmasligiga nima sabab? Qarish-qartayishning boisi davomi…

64 katakka jo bo‘lgan hayot

Aqllar jangi, tuyg‘ular va istaklar mahorabasi bo‘lgan shaxmat barcha ilm ahli va tafakkurga oshno kishilarni o‘ziga oshufta etmay qolmagan. Shaxmat xotirani zaiflashishdan saqlaydi, ishchanlik qobiliyatini kuchaytiradi, bir so‘z bilan aytganda yoshlarning komil insonlar bo‘lib voyaga yetishida uning o‘rni benihoya yuqori. davomi…

Betimsol energiya manbai

Tabiiy boyliklarga ega bo‘lgan O‘zbekiston dunyodagi energiya mus­taqilligiga ega sanoqli davlatlardan biri hisoblanadi. Ammo bundan salkam yigirma besh yil muqaddam sho‘ro hukumatining bir yoqlama siyosati bois yuzaga kelgan energetik taqchillik tufayli mamlakatimiz qiyin bir vaziyatda qolgani, yoqilg‘i resurslari kimlarningdir qovoq-tumshug‘iga davomi…

Maqolalar mundarijasi